5.08.2014

Pieczone ziemniaki


Prosto i smacznie
Czas przygotowania około 1 godziny

SKŁADNIKI:
  • około 800g ziemniaków, najlepiej młodych
  • przyprawa do ziemniaków
  • koperek świeży lub przyprawa
  • trochę oleju do polania
PRZYGOTOWANIE:

     Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki nie grubsze niż centymetr, następnie płuczemy, odcedzamy i czekamy chwilę aż wyschną. Po wyschnięciu wykładamy do naczynia żaroodpornego (tak naprawdę ilość ziemniaków jaką możemy upiec zależy od szerokości naczynia ponieważ nie powinno się układać zbyt grubej warstwy), ziemniaki polewamy olejem, posypujemy przyprawami i mieszamy w celu rozprowadzenia przypraw. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do rozgrzanego na 225 stopni piekarnika. Łącznie pieczemy około 50 minut, a przez pierwsze 20 minut z przykryciem. Po 50 minutach możemy sprawdzić, jeśli są miękkie to danie mamy gotowe, ja na przykład lubię lekko chrupiące i zawsze trzymam w piecu dłużej. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięs lub sałatek.

SMACZNEGO :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz