6.08.2014

Placki po węgiersku, placki ziemniaczane


     Placki po węgiersku przygotujemy w około 1.5 godziny, dosyć długo to zajmuje, ale zapewniam, że naprawdę warto.

SKŁADNIKI:

Placki:

  • Około 1.5 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 3 czubate łyżki stołowe mąki (ziemniaczana lub przenna)
  • 1 duża cebula 
  • sól, pieprz, olej do smażenia
Sos:
  • mięso z łopatki wieprzowej (może być też schab) około 600 gramów
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • kostka do mięs
  • przyprawy, papryka słodka 10 gramów, papryka ostra 10 gramów, kminek około 5 gramów (sos wychodzi dosyć ostry dlatego nie należy przesadzać z ostrą papryką)
  • koncentrat pomidorowy 50 gramów 
  • woda
  • około 4 łyżek stołowych mąki do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

     Zaczynamy od przygotowania sosu, mięso kroimy w kostkę około 2cm, cebulę kroimy w kostkę i czosnek siekamy. Mięso smażymy w oleju na patelni, gdy zacznie robić się brązowe wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż się zezłoci. Przyprawy (papryki i kminek) dodajemy na patelnię i chwile jeszcze smażymy. Wszystko z patelni przekładamy do garnka i zalewamy około 1,5 - 2 litrami wody, wrzucamy kostkę do mięs i dodajemy koncentrat pomidorowy. Teraz sos gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu, aż mięso zmięknie (około 30 minut). Papryki kroimy w kostkę podsmażamy i dodajemy przed końcem gotowania. Kiedy wszystko jest gotowe zagęszczamy sos wodą i mąką.
     Podczas gotowania sosu można przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce z małymi otworami. Z utartych ziemniaków wyciskamy wodę i odlewamy, następnie trzemy cebulę. Do utartych składników wbijamy jaja, dodajemy mąkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni formujemy dosyć spore placki, smażymy na oleju na dosyć intensywnym ogniu, aż się zarumienią. Po smażeniu możemy je odłożyć na sitko lub ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. 
     Placki podajemy według uznania, możemy przystroić sałatą polać sosem i złożyć na pół.

SMACZNEGO :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz