SKŁADNIKI:
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- około 5 plastrów szynki
- około 5 małych plastrów sera żółtego
- 2 jaja
- mąka pszenna
- bułka tarta
- pieprz, sól
Z przepisu powinno wyjść około 6 średnich kotletów
PRZYGOTOWANIE:
Filety obieramy, myjemy i kroimy w kawałki (najlepiej przekroić na pół wzdłuż fileta). Pokrojone mięso rozbijamy tak aby uzyskać duży kawałek, który będzie łatwo złożyć na połowę i staramy się nie zrobić dziur. Podczas rozbijania doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę przyprawy do kurczaka. Plaster szynki kładziemy na mięsie a na nim ser żółty, plastry należy tak obkroić aby po złożeniu nie wystawały. Plaster sera powinien po złożeniu schować się w szynce, co zapobiegnie wypływaniu podczas smażenia. Przygotowane kotlety panierujemy (obtaczamy w mące, moczymy w rozbitych i posolonych jajach, na końcu obtaczamy w bułce tartej). Panierując kotlety starajmy się je zakleić tak, aby podczas smażenia nie wypływał roztopiony ser. Kotlety smażymy na wolnym ogniu oraz na głębokim oleju. Kotlety możemy podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz