9.08.2014

Kotlet po szwajcarsku

Przygotowanie kotletów zajmuje około godziny, jest to bardzo łatwe i bardzo smaczne danie.

SKŁADNIKI:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • około 5 plastrów szynki
  • około 5 małych plastrów sera żółtego
  • 2 jaja
  • mąka pszenna
  • bułka tarta 
  • pieprz, sól
Z przepisu powinno wyjść około 6 średnich kotletów

PRZYGOTOWANIE:

     Filety obieramy, myjemy i kroimy w kawałki (najlepiej przekroić na pół wzdłuż fileta). Pokrojone mięso rozbijamy tak aby uzyskać duży kawałek, który będzie łatwo złożyć na połowę i staramy się nie zrobić dziur. Podczas rozbijania doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę przyprawy do kurczaka. Plaster szynki kładziemy na mięsie a na nim ser żółty, plastry należy tak obkroić aby po złożeniu nie wystawały. Plaster sera powinien po złożeniu schować się w szynce, co zapobiegnie wypływaniu podczas smażenia. Przygotowane kotlety panierujemy (obtaczamy w mące, moczymy w rozbitych i posolonych jajach, na końcu obtaczamy w bułce tartej). Panierując kotlety starajmy się je zakleić tak, aby podczas smażenia nie wypływał roztopiony ser. Kotlety smażymy na wolnym ogniu oraz na głębokim oleju. Kotlety możemy podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.




SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz