3.08.2014

Gołąbki nie zawijane

Zajmie Ci to około godziny.

Potrzebne będą
SKŁADNIKI:
  • 500g mięsa mielonego
  • 350-400 gram kapusty pekińskiej
  • 100g ryżu białego
  • 1 duża cebula
  • 2 jaja
  • pieprz, sól lub gotowa przyprawa do gołąbków
  • mały koncentrat pomidorowy, około 80g
  • 0,5 litra wody
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
     Gdy mamy wszystko możemy zabierać się do roboty. Kapustę i cebulę siekamy na drobno, następnie mieszamy w dużym naczyniu z mięsem, jajami, ugotowanym ryżem i przyprawami. W międzyczasie możemy już podgrzewać olej na patelni. Masy powinno wystarczyć na 10 sporych gołąbków, które obsmażamy na wolnym ogniu, aż będą dobrze zrumienione. Wodę mieszamy z koncentratem pomidorowym, najlepiej w szerokim garnku i solimy do smaku. Usmażone gołąbki przekładamy do garnka i na małym ogniu dusimy około 30 minut.


      




Gołąbki podaję same lub z ketchupem.

Życzę udanego gotowania i smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz