Potrzebne będą
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego
- 350-400 gram kapusty pekińskiej
- 100g ryżu białego
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- pieprz, sól lub gotowa przyprawa do gołąbków
- mały koncentrat pomidorowy, około 80g
- 0,5 litra wody
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Gdy mamy wszystko możemy zabierać się do roboty. Kapustę i cebulę siekamy na drobno, następnie mieszamy w dużym naczyniu z mięsem, jajami, ugotowanym ryżem i przyprawami. W międzyczasie możemy już podgrzewać olej na patelni. Masy powinno wystarczyć na 10 sporych gołąbków, które obsmażamy na wolnym ogniu, aż będą dobrze zrumienione. Wodę mieszamy z koncentratem pomidorowym, najlepiej w szerokim garnku i solimy do smaku. Usmażone gołąbki przekładamy do garnka i na małym ogniu dusimy około 30 minut.
Gołąbki podaję same lub z ketchupem.
Życzę udanego gotowania i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz