3.08.2014

Sałatka gyros, warstwowa

Prosto - szybko - smacznie 

Czas przygotowania około 1 godziny
Do zrobienia sałatki potrzebujemy
SKŁADNIKI:
  • 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 
  • 1 puszkę kukurydzy, około 340g
  • ogórki korniszony około 340g 
  • 1 średniej wielkości kapustę pekińską
  • 1 dużą cebulę
  • ketchup 
  • majonez
  • przyprawy do gyrosa i sałatek 
  • sól 
  • olej do smażenia 
PRZYGOTOWANIE:

     Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, obiermy i kroimy w kostkę następnie smażymy na patelni. Podzczas smażenia dodajemy przyprawę do gyrosa i mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić. Mięso smażymy do miękkości (można je przykryć dla uzyskania lepszego efektu), odstawiamy aż do wystygnięcia. W tym czsie można pokroić kapustę w paski i wymieszać z przyprawą do sałatek, posiekać w kostkę cebulę i ogórki. Gdy mięso ostygnie zaczynamy układać warstwy (ja używam szerokiego naczynia szklanego):
  1. Mięso, polewamy ketchupem
  2. Odcedzoną kukurydzę rozsypujemy i zalewamy majonezem
  3. Cebulę solimy
  4. Ogórki  polewamy ketchupem i ewentualnie jeszcze dokładamy majonez
  5. Jako ostatnią warstwę kładziemy kapustę pekińską







SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz