SKŁADNIKI:
- główka młodej kapusty,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
- 2 łyżki masła,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- 1/2 lub 3/4 szklanki wody,
- połowa cytryny,
- pieprz,
- sól,
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kroimy lub szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, polewamy po całej powierzchni, aby całość dobrze sparzyć. Przykrywamy na chwilę, po około 2 minutach odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz pokrojony koperek, szczypiorek i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy wodą (1/2 lub 3/4 szklanki) i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem, solą, wciskamy sok z cytryny i dodajemy dwie łyżki śmietany. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotujemy przez chwilę.
SMACZNEGO :)
Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem, solą, wciskamy sok z cytryny i dodajemy dwie łyżki śmietany. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotujemy przez chwilę.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz