6.06.2015

Młoda kapusta duszona



 SKŁADNIKI:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
  • 2 łyżki masła,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/2 lub 3/4 szklanki wody, 
  • połowa cytryny,
  • pieprz,
  • sól,




PRZYGOTOWANIE:

     Kapustę kroimy lub szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, polewamy po całej powierzchni, aby całość dobrze sparzyć. Przykrywamy na chwilę, po około 2 minutach odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz pokrojony koperek, szczypiorek i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy wodą (1/2 lub 3/4 szklanki) i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
     Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem, solą, wciskamy sok z cytryny i dodajemy dwie łyżki śmietany. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotujemy przez chwilę.

SMACZNEGO :)





     






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz