- 1/2 kg ziemniaków,
- pęczek koperku,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- bułka tarta,
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
- pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków,
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i gotujemy z płaską łyżką soli. Kiedy są już miękkie odcedzamy, tłuczemy wykładamy do miski i czekamy aż trochę przestygną. W tym czasie możemy pokroić koperek, który następnie dodajemy razem z jajkiem, mąką i przyprawami (do smaku) do ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju. Ważne aby podczas przygotowania ziemniaki całkowicie nie wystygły, musimy odpowiednio wcześniej rozgrzać olej. Smażymy aż kuleczki się zarumienią.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz