6.06.2015

Kuleczki ziemniaczane

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia, 
  • bułka tarta,
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
  • pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków,








PRZYGOTOWANIE:

     Ziemniaki obieramy i gotujemy z płaską łyżką soli. Kiedy są już miękkie odcedzamy, tłuczemy wykładamy do miski i czekamy aż trochę przestygną. W tym czasie możemy pokroić koperek, który następnie dodajemy razem z jajkiem, mąką i przyprawami (do smaku) do ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
     Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju. Ważne aby podczas przygotowania ziemniaki całkowicie nie wystygły, musimy odpowiednio wcześniej rozgrzać olej. Smażymy aż kuleczki się zarumienią.

SMACZNEGO :)











     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz