7.06.2015

Kotlety mielone

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
  • 1 duża cebula,
  • 2 najlepiej czerstwe kajzerki,
  • 2 jajka,
  • woda lub mleko do namoczenia bułek,
  • 50 gramów masła,
  • bułka tarta,
  • olej lub kostka smalcu do smażenia,
  • sól, pieprz.




PRZYGOTOWANIE:

     Mięso mielone wykładamy do miski, cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle aż się zeszkli, czekamy aż wystygnie. Kajzerki moczymy w wodzie lub mleku do miękkości, następnie wyciskamy. Cebulę, kajzerki dokładamy do mięsa i wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Następnie formujemy z masy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 
     Rozgrzewamy olej lub smalec i smażymy kotlety aż się ładnie zarumienią, nie należy zbyt rozgrzać oleju, lepiej smażyć je wolniej. 
     Do garnka wlewamy na dno odrobinę wody i wykładamy tam usmażone kotlety, trzymamy je jeszcze przez jakiś czas pod przykryciem. 

SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz