SKŁADNIKI:
- dwa filety z kurczaka (około 500 - 600 g, zmielone lub pokrojone w kostkę),
- przecier pomidorowy 400 - 500 g,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- kukurydza konserwowa 400 g,
- fasola czerwona puszka 400 g,
- sól, pieprz, ewentualnie pieprz kolorowy,
- przyprawa papryka słodka, ostra lub chili,
- kmin rzymski mielony, kolendra,
- gałka muszkatołowa (odrobina),
- oliwa do smażenia 1 łyżka.
- ryż 200 g
Składników śmiało wystarczy na przygotowanie 5 dużych porcji.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Po chwili dorzucamy pokrojone w kostkę papryki, podsmażamy jakiś czas około 5 minut i dodajemy mięso z kurczaka. Wszystko smażymy około 10 minut, można także co jakiś czas przykryć, ale nie dusić zbyt długo.
W tym momencie można nastawić ryż. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy, teraz dusimy wszystko jakieś 5 - 10 minut. Na końcu dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę, możemy wszystko jeszcze raz zagotować i ewentualnie dodać odrobinę przecieru lub wody, aby danie nie było zbyt gęste. W tym czasie ryż powinien być również gotowy, możemy podawać.
W tym momencie można nastawić ryż. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy, teraz dusimy wszystko jakieś 5 - 10 minut. Na końcu dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę, możemy wszystko jeszcze raz zagotować i ewentualnie dodać odrobinę przecieru lub wody, aby danie nie było zbyt gęste. W tym czasie ryż powinien być również gotowy, możemy podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz