CIASTO:
- ciepła woda - 2 x 3/4 szklanki,
- 600 gramów mąki pszennej,
- drożdże 40 gramów,
- sól - 1 łyżeczka,
- cukier - 2 łyżeczki,
- olej - 4 łyżeczki.
SOS:
- czosnek - 2 ząbki,
- woda - 50 ml,
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki stołowe,
- przyprawy do smaku - oregano, bazylia,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka.
DO PIZZY UŻYWAMY DOWOLNYCH DODATKÓW
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w 3/4 szklanki ciepłej wody, musimy je dobrze rozmieszać i odstawić na chwile. Mąkę wsypujemy do miski i robimy wgłębienie na środku, rozpuszczone drożdże wlewamy powoli do mąki ciągle mieszając. Następnie dodajemy drugą szklankę wody oraz olej nadal mieszając, kiedy mieszanie łyżką sprawia już trudność wyjmujemy ciasto na stolnicę i dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy zagniatając około 10 minut, jeśli nadal klei się do rąk dodajemy odrobinę mąki (nie należy jednak przesadzać aby ciasto nie wyszło zbyt mączne).
Na koniec wyrabiania formujemy z ciasta kulę smarujemy ją odrobiną oleju i wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto formujemy na posmarowanej olejem blaszce, z przygotowanej porcji możemy zrobić dwie pizze lub jedną dużą na grubym cieście. Po uformowaniu przykrywamy ciasto ściereczką i jeszcze na chwile odstawiamy do wyrośnięcia, w tym czasie zdążymy przygotować sos i składniki, możemy już rozgrzewać piekarnik do 250 stopni.
Do miseczki wrzucamy koncentrat pomidorowy, wodę i oliwę. Czosnek ucieramy lub przeciskamy, przyprawy siekamy i także dodajemy do miseczki, wszystko razem mieszamy (możemy dla ułatwienia wszystko przygotować w blenderze).
Podrośnięte ciasto smarujemy sosem i układamy na nim dowolne składniki, pizze pieczemy w 250 stopniach w dolnej części piekarnika przez 15 do 20 minut w zależności jak grube uformujemy, najlepiej obserwować kiedy się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz